"Записки українського самашедшого": перші враження

— поезія та проза Ліни Костенко — дуже різні. Проза — публіцистична, нагадує стрічку новин. 
— читається легко, але суцільно депресивний текст. Проблески іронії на фоні безпросвітної чорноти.
— вміння авторки проникнути у чоловічу психологію, як на мене, дуже сумнівне. Головний герой — жінкоподібна істота, надто вже неприродними видаються його зацікавлення астрологією (якої у творі забагато) та параноїдальні страхи хвороби та… фемінізму. А як він говорить про свою жінку? «Моя дружина гарно вписується в дизайн іномарки...». Він переважно страждає (і робота не його, і країна не його...), але мовчить про це: «А я кажу: «Нормально», — і відчуваю, що не нормально, і хтось із нас божевільний, вони чи я». Він здатний тільки думати про Канари, а сказати правду чи щось зробити, щоб поліпшити становище — ніяк… Такий собі антигерой*.
* Українському дискурсові, який кишить антигероями, потрібні герої, ті, на кого можна рівнятися… а звідки вони візьмуться, якщо навіть уява не може породити їх прототипів?
— настрій апокаліптичний: Україну підмінили, а число 2000 символізує Змія-Диявола… Якийсь тупий фаталізм.
— брак психологізму дається взнаки і при описі героїв — поки що я їх «не бачу» — ні характерів, ні зовнішніх типів.
Після 20 сторінок «Записок» на ніч мені снилися кошмари — якась війна, «ми» (хто ці «ми» — не пам.ятаю) мусимо терміново тікати зі свого дому, ховати найцінніше, бо з хвилини на хвилину туди прийдуть вороги. А позавчора уві сні лежала у київській лікарні (бо хтось мені голову мало не відрізав), а в тій самій лікарні перебувала Костенко (ще прийшла в голову думка — яка чудова нагода для знайомства)...
Ці кошмари — до і після читання — прийшли не випадково. Чого варте лише мантро-повторювання словосполучення «Таращанське тіло»?

Тут можна скачати книгу: flibusta.net/b/219932/read#t1

13 коментарів

Святослав Вишинський
Можливо, критика на адресу останнього роману Ліни Костенко спонукає її більше ніколи не писати подібного. Виключність гонору письменниці підтверджується історією зі львівським «Кабінетом». Якщо би Ліна Костенко була зареєстрована на ВКурсі.ком — на її творчості, враховуючи вразливість авторки, можна було би ставити хрест. Або Delete.
Надія Григоренко
Свят, ти маєш на увазі, що ця стаття її б так сильно вразила, що вона б не писала більше прози?
Цікаво… я вважаю, що ця критика конструктивна (хоча й суб'єктивна), то мала б, навпаки, сприяти зростанню письменника!
Як же вона творить, якщо не сприймає критики?
Альберт Комарі
Та вона вже фактично відпрацьований матеріал. Особливо враховуючи її вік. І письменники, і поети колись підходять до тієї точки, коли починається регрес, а не продовжується розвиток. Здається, дійшла до неї й Костенко.
А вразливість… Теж вікове.
Михайло Шморгун
А Ви, боксер, книжку її читали?
Альберт Комарі
А ви, різноробочий?
Михайло Шморгун
Так читали, чи ні?
Альберт Комарі
Передивлявся двічи, а що?
Михайло Шморгун
… значить не читали…
Маріанна Антонюк
навіть 80-річна людина молодша за 30-річного віслюка. Народна мудрість.
Святослав Вишинський
Нещодавно Ліна Костенко припинила свій тур Україною і відмінила всі зустрічі з читачами у зв'язку з тим, що ряд літературних критиків на вечорі у львівській кав'ярні «Кабінет» украй негативно висловились стосовно її нового роману. Розбір її тексту мав місце в «Кабінеті» орієнтовно за кілька днів до запланованого у Львові авторського вечора письменниці.
Надія Григоренко
Думаю, це все ще й тому, що вона вже створила собі ім'я і до її творів ставляться підвищені вимоги (ось так необ'єктивно — як до віддмінників, з яких вимагають більше). Якби те ж саме написав якийсь початківець, то на негативи не так би звертали увагу, і скорше хвалили б, ніж ганили.
Лілія Шутяк
Мою думку з цього приводу читайте тут: www.bukvoid.com.ua/reviews/books/2010/12/29/124911.html
Ольга Вербицька
Дуже цікава та інформативна рецензія:-)Практично з усім погоджуюся.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте